Comité 21 maart: de deelnemers (11-20)

Op 18 maart vindt de grote demonstratie van het Comité 21 maart plaats. De beweegreden van dit grote linkse samenwerkingsverbond hadden we al besproken: ‘Geen racisten in de gemeenteraden!’. Het lijkt mij verschikkelijk interessant om alle 61 deelnemende partijen even kort door te lichten en te bepalen wat ze precies te zoeken hebben bij het Comité. Afgelopen woensdag hadden we de eerste 10 deelnemers. Vandaag de nummers 11-20.

11.    Bij1 Amsterdam

Wie: Hier kunnen we vrij kort over zijn. Bij1 is een nieuwe politieke partij en Bij1 Amsterdam is de lokale fractie van deze partij in 020. Er is vrijwel geen onderscheid tussen Bij1 (nr. 10) en Bij1 Amsterdam (nr. 11)

12.    Bijstandsbond

Wie:De Vereniging Bijstandsbond Amsterdam behartigt de belangen van mensen met een uitkering en van werkenden met een minimaal inkomen.” De vereniging is ‘Voor concrete solidariteit’ en houdt inloopspreekuren waarbij bijstandsadvocaten aanwezig zijn. Ook organiseren ze buurtbijeenkomsten.

Bekend van: Weinig.

13.    Carry on the Move

Wie: Voor zover ik kan beoordelen gaat het hier om de pennaam van de voorzitter van Platform Gehandicapten Zuidoost Amsterdam. Het gaat dus niet om een organisatie. Carry on the move hoort dus niet in het lijstje van aangesloten organisaties thuis. Niet valsspelen hè, Comité 21 maart?

14.    Centrum Emma

Wie: Weer een lastige. Ik kan geen centrum Emma vinden dat zich publiekelijk heeft aangesloten bij het Comité. Mijn vermoeden is dat het hier gaat om Centrum EMMA (voor wereld, vrede en milieu) in Utrecht. Op de wekelijkse agenda: contactimprovisatie (subtiel & soepel reageren op bewegingen van andere dansers), Biodanza (contact met je levensenergie, in vrijheid bewegen, en meer) en Zarjanka (koor voor Russische muziek). Ze deden in elk geval vorig jaar mee, dus het zal wel kloppen.

Bekend van: Internationale Werkkampen, Zonnewendefeesten, Vredescirkels, een jaarlijkse ceremonie voor de rechten van inheemse volkeren. Kijk maar eens op de nieuwspagina.

15.    Collectief tegen Islamofobie

Wie: Helaas gaat het hier weer om slechts een Facebookpagina. Ze zijn trouwens niet alleen tegen islamofobie, maar ook tegen discriminatie. Een logische deelnemer voor het Comité dus. Op de pagina zijn vooral berichten gedeeld in het Nederlands, Frans en Arabisch die over discriminatie (en stageplaatsen) gaan. De organisatie wil in elk geval een “tegenreactie bieden op alle ‘haatzaaiende verhalen’ die zich over de moslimgemeenschap verspreiden.” Het collectief is een project van EMCEMO, een andere deelnemer aan de demonstratie.

Bekend van: Open brieven

16.    Comite Groningen Tolerant

Wie: Een Comité, ditmaal wel met een C. Tolerantie is een term die de mate aangeeft waarin afwijkend gedrag of leden van bepaalde groepen niet worden gediscrimineerd ondanks hun afwijkend en door de meerderheid verwerpelijk geachte gedrag of afwijkende meningen, aldus Wikipedia. Dus in welke mate heeft dit tolerantiecomité bepaalde groepen met een afwijkende mening niet gediscrimineerd? Vraag het Pegida en Baudet. De Twitterbio heeft het alleen over een Pegidademonstratie op 9 april (2017?) en het lijkt er dus op dat dit Comité is opgericht voor één specifieke actie, waarna een deel is doorgegaan.  Op Facebook: “Spreek je uit tegen het sexisme en fascisme van Baudet/FVD”. De link met Comité 21 maart is duidelijk.

Bekend van: Flyers tegen de ‘verkeerde en gevaarlijke’ ideeën van Baudet

17.    Comite Kristallnachtherdenking

Wie: Opnieuw een Comité met een C. De Kristallnacht vond plaats in Duitsland in de nacht van 9 op 10 november 1938. Leden van de SA en burgers plunderden Joodse huizen, ziekenhuizen, scholen en gebedshuizen. Meer dan 7000 gebouwen gingen in vlammen op. Zo’n 30.000 Joodse mannen werden opgepakt en naar concentratiekampen overgebracht. Zeker 90 mensen vonden de dood.

Het Centraal Joods Overleg organiseert sinds 2003 elke vijf jaar een herdenking van de Kristallnacht. Dit doet het CJO sinds 2011 in de Portugese Synagoge in Amsterdam en niet bij het stadhuis, waar de herdenking onder invloed van de Internationale Socialisten in hoge mate gepolitiseerd is. De organisatie achter de herdenking bij het stadhuis is Nederland bekent kleur, een antiracisme-organisatie met op de website een speciaal kopje “Wilders/PVV” in het hoofdmenu. Het Comité Kristallnachtherdenking is hier onderdeel van. Zowel de Internationale Socialisten als Nederland Bekent Kleur komen in een volgend bericht aan bod.

Bekend van: Het herdenken van de Kristallnacht en het demonstreren op 18 maart aanstaande tegen Forum voor Democratie onder de noemer ‘geen racisten in de raad’. Om nog maar even te benadrukken wat voor verbanden worden gelegd.

18.    CFMO/Commision for Filipino Workers

Wie: Waarschijnlijk de CFMW: Commision for Filipino Migrant Workers. Een belangenorganisatie van Fillipijnse migranten. Op de Facebook-pagina wordt doorverwezen naar de website, maar die doet niks. Van de pagina dan maar: “CFMW is a support and service institution providing programmes and services in response to the various needs of the overseas Filipino migrant community. CFMW has linkages with overseas Filipinos and migrant support groups all over Europe.” CFMW zet zich dus in voor de Filipijnen in het buitenland, en dat zijn er nogal wat. De meesten werken trouwens in het Midden-Oosten, slechts 13% van de Filipijnen die in het buitenland gaat werken komt terecht in Europa, de VS of Australië.

Bekend van: Toespraken voor de VN

19.    Dekolonisatie Netwerk voormalig Nederlands Indie

Wie: Wederom alleen een Facebookpagina te vinden. Het Dekolonisatie Netwerk voormalig Nederlands Indië vraagt aandacht voor de ‘dekolonisatie-agenda’. Quote: “Denk dan aan het onderwijs curriculum, maar ook in bredere zin zoals; schurken verering in openbare ruimten, de koloniale narrative in dialoog en media, onderbelichte geschiedenis, de backpay, behoud en doorgifte van cultuur aan jongere generaties, etc.” Het woord ‘schurkenverering’ valt, het woord ‘narrative’ valt, ‘backpay’, ‘strijders’, ‘identity politics’, ‘sektarisch denken’. Enfin, het beeld is geschetst.

Bekend van: De Facebook-pagina bestaat pas een maand of drie, en voor zover ik kan beoordelen bestond deze partij daarvoor ook nog niet. Weinig tijd om bekend te worden dus. Ze hebben in elk geval tegen politiegeweld gedemonstreerd.

20.    Demned Raad van Gemeenschappen uit Koerdistan

Wie: Dem Ned, de Raad van Gemeenschappen uit Koerdistan, heeft een vrij nieuwe website en die is nog niet helemaal ingevuld. Zo zijn missie, visie en de leden onbekend. Ze zijn in elk geval tegen de oorlog in Syrië, en dan met name de aanvallen op Rojava. Op de Facebook-pagina worden met name berichten omtrent de inval van Turkije gedeeld. Een vreemde eend in de bijt, gezien de diverse pro-Turkse deelnemers aan het Comité.

Bekend van: Koerdische demonstraties, Turkse spionnen, iets rond een referendum in Turkije.