Comité 21 maart: tegen racisme of tegen democratie?

Op 18 maart vindt in Amsterdam een demonstratie plaats van het ‘Comité 21 Maart’. Van de website: “Comité 21 maart is de landelijke antiracisme coalitie. Binnen onze coalitie bundelen antiracisme organisaties, migrantengemeenschappen, de vakbond, en linkse groepen en partijen de krachten. Samen maken we een vuist tegen elke vorm van racisme: van islamofobie, anti-zwart racisme tot antisemitisme. We verzetten ons tegen de steeds verdere normalisering van zondebokpolitiek. Deze politiek wordt geleid door racistische en extreemrechtse partijen. Jaren van sociaaleconomische afbraak hebben hier een rijke voedingsbodem voor gecreëerd.”

Laten we vooropstellen dat ‘antiracisme’ een nogal vreemde noemer is. Want als antiracist ben je één ding: tegen racisme. Het probleem zit ‘m in de definitie van dit racisme. Er was een tijd dat racisme en apartheid één ding waren; de meeste mensen keurden racisme op ethische gronden af. Dat is in de huidige tijd, al is de apartheid al een tijdje afgeschaft, nog steeds zo. Alleen wordt racisme niet langer gebruikt om apartheid aan te duiden, maar in algemene zin om politieke druk uit te oefenen. Nog een citaat:

“In Nederland hebben rechtse populisten als Leefbaar Rotterdam, de PVV en Forum voor Democratie de afgelopen jaren met succes op deze gevoelens van onzekerheid weten in te spelen. Daarbij hebben zij hele bevolkingsgroepen als de oorzaak van de problemen neergezet. Men verschuilt zich achter politieke thema’s als immigratie, integratie en veiligheid, en richt zich in vaak openlijk racistische termen tegen
vluchtelingen en moslims.”

Hier wordt een direct verband gelegd tussen ‘rechtse populisten als Leefbaar Rotterdam, de PVV en Forum voor democratie’ en ‘racistische termen’. Wat precies een racistische term is, wordt in het midden gelaten. De partijen worden genoemd, maar de beschuldiging wordt niet uitgewerkt: ze gebruiken ‘racistische termen’ en daar moet u het mee doen. In combinatie met de titel van het manifest, ‘Geen racisten in de gemeenteraden!’, is de boodschap duidelijk. Comité 21 maart heeft als doel om bepaalde partijen buiten de politiek te houden, op grond van beschuldigingen die niet onderbouwd (kunnen) worden. Comité 21 maart is in mijn ogen dan ook een ondemocratische beweging.