De Russen een hack zetten, reden genoeg voor een sleepwet?

Wij Nederlanders hebben een speciale hack-unit. Of althans, dat heeft onze inlichtingendienst AIVD. En die hack-unit heeft in 2014 ingebroken bij het Russische ‘Cozy Bear’. Wij (het is altijd ‘we’ als het om overwinningen gaat) hebben uit de beelden van een gehackte camera kunnen opmaken dat deze ‘Cozy Bear’-groepering geleid wordt door de Russische geheime dienst.

Hoe weten we dit? Nou, de Volkskrant en Nieuwsuur hebben uitgebreid onderzoek gedaan naar de Nederlandse betrokkenheid bij een FBI-onderzoek. Circa vijftien bronnen uit diplomatieke en politieke kringen in de inlichtingenwereld zijn hierbij geraadpleegd. Alle betrokkenen blijven uiteraard anoniem, want het gaat om informatie uit de hoogste geheimhoudingscategorie.

Een Hack-lek?

De activiteiten van een geheime dienst zijn geheim. Dat blijkt al een beetje uit de naam, geheime dienst. Wanneer men dus naar buiten treedt met geheime informatie, doet men dat zorgvuldig en bedachtzaam. Soms gaat het mis en ligt een hoop informatie van de geheime dienst op straat. Wikileaks staat er vol mee. Van een lek is in dit geval geen sprake. De Volkskrant en Nieuwsuur hebben immers gesproken met circa vijftien bronnen die anoniem blijven. Het controleren van deze bronnen is onmogelijk, dus we moeten vertrouwen hebben in de Volkskrant en Nieuwsuur. Want waarom zouden we dat vertrouwen niet hebben?

Dus, vertrouwende op onze media kunnen we besluiten dat de Russische geheime dienst achter een bepaalde Russische hack-groep zit. Deze Russische hack-groep zou verantwoordelijk zijn voor aanvallen op het Pentagon, de Noorse overheid en op onze eigen overheid! Dat bleek vorig jaar uit onderzoek van… De Volkskrant. Het hoofd van de AIVD was zeker: de hackers zijn Russen, want de malware was van Russische origine. In het verleden is Russisch materiaal wel vaker over de wereld gezworven, dus waarom de AIVD hierin zo zeker is; ik weet het niet.

De sleepwet?

Onze Nederlandse hackers hebben dus goed werk geleverd, blijkens het onderzoek van De Volkskrant en Nieuwsuur. Mark Rutte vindt het dan ook een goed idee om de inlichtingendiensten meer bevoegdheden te geven, zodat ze meer mogelijkheden hebben om hackers op te sporen die achter cyberaanvallen zitten. De vernieuwde Wet op de inlichtingen- en veiligheidsdiensten behelst de volgende zaken:

  • Er mag een zogenaamd “sleepnet” worden ingezet om massaal online communicatie af te luisteren, ook van niet verdachte burgers. Zo mag een hele wijk afgeluisterd worden wanneer er een verdacht persoon in woont.
  • Alle geautomatiseerde apparaten mogen gehackt worden. Denk bijvoorbeeld aan uw telefoon, computer of smart-tv.
  • Er mag een geheime DNA-databank aangelegd worden waar iedereen in terecht kan komen.
  • Verzamelde data mag met buitenlandse inlichtingendiensten gedeeld worden, ook zonder deze eerst geanalyseerd te hebben.

De vernieuwde Wet op de inlichtingen- en veiligheidsdiensten was kennelijk nog niet nodig ten tijde van de Nederlandse hack op Cozy Bear. Maar om dit soort vijandige Russische hackersgroepen beter aan te kunnen pakken, is uitbreiding van de wet hard nodig volgens onze premier.

Ik weet niet of er hackersgroepen zijn in het buitenland, of ze wel of niet functioneren met inmening van een buitenlandse mogendheid en of ze wel of geen gevaar vormen voor Nederland. Wat ik wel weet, is dat er een doodenge wet op komst is (teken tegen op 21 maart!) en dat de premier een groot voorstander is van deze wet. Hij verwijst hierbij naar uitspraken van de AIVD (niet te checken want geheim) en een onderzoek van de Volkskrant en Nieuwsuur (niet te checken want geheim). Ik ga even mijn aluminiumhoedje opzetten.