Een ‘derde gender’ voor de wet: wel of geen goed idee?

De rechtbank van Limburg heeft verklaard dat de tijd rijp is om een derde gender te erkennen. Dat wil zeggen dat er naast de man en de vrouw ruimte is voor wat anders. Voor nu noemen we het even: de Vran. Niet te verwarren met de vreer. Is de erkenning van zo’n derde gender een goed idee?

Waarom ineens een derde gender?

De directe aanleiding van de erkenning van de Vran is een Vran die in 1961 geboren is. Bij de geboorte was het niet helemaal duidelijk of het een mannetje of een vrouwtje was. Dat gebeurt vaker bij pasgeborenen. Niet erg vaak: bij hoogstens 1 op 1500 pasgeboren kinderen wordt geboren met een dusdanige vorm van ‘atypical genitalia’ dat er een expert bij moet worden gehaald. Het betreft dan zo’n 11.000 Nederlanders. De Vran in casu werd als jongen beschouwd en zodoende werd de geboorteakte bestempeld als zijnde ‘M’.

In de pubertijd kwam de ‘M’ erachter dat ‘M’ geen adequate beschrijving was voor de eigen sekse. De persoon liet zich dan ook ombouwen onderging dan ook medische behandelingen om vrouw te worden. In 2001 heeft de persoon voor de wet haar geslacht laten veranderen in een ‘V’.

Echter, ‘V’ dekte de lading ook niet helemaal. De persoon wenste als genderneutraal door het leven te gaan. Dus noch als man, noch als vrouw. In 2007 werd dat verzoek door de Hoge Raad afgewezen, want ‘de tijd was nog niet rijp’. Inmiddels is het 2018 en dus acht de rechtbank ‘de tijd rijp’ voor een derde gender. Daar moet uiteraard eerst een wetswijziging aan vooraf gaan.

Waarom is dit een goed idee?

Zoals gezegd zijn er in Nederland zo’n 11000 mensen (zeer grove schatting) die geboren zijn met atypische genitalia. Een deel daarvan groeit op als man of vrouw en is daar ongetwijfeld redelijk tevreden mee. Echter zijn er ook een hoop mensen die buiten de boot vallen. Deze mensen zijn (en voelen!) zich geen man of vrouw. Zowel lichamelijk als geestelijk bevinden zij zich dus tussen twee geslachten in. Het is dan ook “een inbreuk op het privéleven, het zelfbeschikkingsrecht en de persoonlijke autonomie” wanneer iemand zich niet als ‘tussen twee geslachten in’ kan laten registreren.

Waarom is dit geen goed idee?

Laten we de vraag ook eens voorleggen aan het Nederlands Netwerk Intersekse/DSD! Goh, NNID, wat vinden jullie van een derde sekse?

NNID is geen voorstander van een derde hokje, want het enige doel van het registreren van verschillen, is het anders behandelen van mensen met die verschillen.

De enige juiste oplossing is het stoppen met het registreren van het geslacht door de overheid. Als er geen verschil meer bestaat tussen de rechtspositie van mannen en vrouwen hoeft een overheid het geslacht niet meer te registreren. Als het geslacht wel wordt geregistreerd, is er blijkbaar iemand die mannen en vrouwen toch geen gelijke rechtspositie gunt.

Tsja, en dan nog een argument van het hellend vlak. Als intersekse-personen hun eigen lettertje krijgen in het register, hoe zit het dan met de transseksuelen? Die hebben immers op diverse plaatsen de toiletten al laten aanpassen. Dan zal zo’n bevolkingsregister ongetwijfeld het volgende punt op de agenda zijn. En hoe zit het dan met de overige 68 genders? Oh wacht, 128 genders.

 

Oh wacht…