Comité 21 maart: de deelnemers (40-49)

Nog maar een maandje en dan is het zover: de grote demonstratie van Comité 21 maart tegen racisme, discriminatie, homofobie, xenofobie, seksisme, lesbofobie en democratie. We hebben de deelnemers 1-10, 11-20, 21-29 en 30-39 al besproken. Vandaag tijd voor de nummers 40 tot en met 49. Wie zijn de deelnemers, en waar zijn ze bekend van?

40. NIDA Den Haag

Wie: De Islamitische partij van Rotterdam, maar dan in Den Haag. Dezelfde ploeg van nummer 40 dus. “Hagenaren of Hagenezen, wonend op het veen of op het zand, oud, jong, zwart, bruin of wit, arm of rijk, gelovig of ongelovig. Het zou helemaal niks mogen uitmaken,” aldus de club. Lijsttrekker is ‘sociaal ondernemer’ Yilmaz. Die van ‘Willem van Oranje was een allochtoon, had Duits bloed volgens het Wilhelmus en daarom zijn allochtonen oké’. Juist ja.

Bekend van: Niets, want ze bestaan nog maar net.

41. Nederland Palestina Komitee

Wie: Een van de oudere stichtingen op deze lijst, opgericht in 1969. De website meldt: “Het NPK steunt de strijd van de Palestijnen tegen het zionistische project in Palestina en komt op voor verwezenlijking van hun rechten – individueel en collectief – zoals verankerd in het internationaal recht en in mensenrechtenverdragen.” Oké, dus het Nederland Palestina Komitee (waarom niet Comité?) draagt graag bij aan de publieke discussie over de situatie in Israel. Het bestuur bestaat uit vier leden, waaronder Ibrahim al-Baz. Deze meneer al-Baz heeft toegegeven lid te zijn geweest van Fatah. Wellicht dat hij nog steeds lid is. Fatah is een politieke partij met een terroristische tak, ontstaan uit een terroristische guerillabeweging. Fatah pleegde in ’72 een aanslag in Nederland. De terroristische tak van Fatah is verantwoordelijk voor tientallen doden bij meerdere bomaanslagen in Israel. Een dikke vette rode vlag dus voor het Nederland Palestina Komitee, wat ons betreft.

Bekend van: Tsja, pro-palestina demonstraties.

42. No Border Network

Wie: Grenzen zijn natuurlijk hopeloos ouderwets en de mensen achter No Border Network vinden dan ook dat deze archaïsche constructies rap moeten verdwijnen. No Border Network is geen groepering, maar een communicatiemiddel. Het is een manier voor verschillende groeperingen (AFA, AKSV, Geen Kind aan de Kant en vele anderen) om “mensen te informeren en te mobiliseren indien er acties georganiseerd worden.” Het manifest van de club is anno 2012 ‘nog steeds in conceptvorm’. Op de site en op Twitter geen verwijzingen naar het Comité 21 maart. Het rekeningnummer dat gebruikt wordt, is hetzelfde als bij de ‘We Are Here’-groep, de Anarchistische Anti-deportatie Groep Utrecht, het No Border Camp en Freedom No Frontex NL. Achter het No Border Network zitten dus anarchistische activisten.

Bekend van: Steun het vluchtelingenverzet!

43. Onze Hoop/ Migranten en handicap

Wie: Stichting Onze Hoop is een stichting voor en door migranten met een handicap of chronische ziekte. Het idee erachter: “Migranten met een handicap/chronische ziekte en hun families weten onvoldoende hoe ze hun zorg kunnen regelen. Er is onvoldoende aansluiting ook vanuit de gehandicaptenzorg naar hen toe, te intern gericht. Mogelijke oorzaak: de zorg is te hoogdrempelig voor hen, de zorg weet zich onvoldoende aan te sluiten.” Op de site van onze hoop zijn veel verwijzingen naar ‘Assadaaka’ (zie ook nummer 7), waardoor het lijkt alsof hier dezelfde mensen achter zitten. Mocht u nog wat vrijwilligerswerk zoeken, dan kunt u ook bij deze club terecht. Als secretaresse (waarom -esse?) bent u ‘Medewerker subsidie’ en bent u bezig met “Behandelen van de financiële kant van Assadaaka Community met betrekken tot subsidieaanvragen en verantwoordingsverslagen.”

Bekend van: de voorzitter organiseerde cursussen waarbij niemand aanwezig was. De cursussen werden uiteraard betaald met subsidie.

44. Piratenpartij Amsterdam

Wie: De Piratenpartij is een politieke partij die de nadruk legt op privacy. Ze zijn hard nodig in een tijd waarin de overheid op steeds meer gebieden deze privacy probeert in te perken. De afdeling van de partij in Amsterdam vindt het echter nodig om ook tegen racisme, discriminisme en democratie te demonstreren. De lijsttrekker van de lokale fractie noemt ‘kritiek op extreem-rechts bij voorbaat verdacht’, en wil daarom demonstreren. Een definitie van extreem-rechts wordt (zoals altijd) niet gegeven. Enfin, de piratenpartij zal, gearmd met extreem-links, door de straten paraderen uit protest tegen de racisten in de raad. De landelijke partij zal de Amsterdamse tak niet tot de orde roepen. Reden genoeg voor mij om mijn lidmaatschap op te zeggen.

45. Platform stop racisme en uitsluiting

Wie: “Platform Stop Racisme en Uitsluiting is niet meer actief”, staat pontificaal op de frontpage. Daaronder enkele berichten over de Kristallnachtherdenking (de omstreden versie, zie nr. 17). Op de Facebook-pagina is men nog echter wel actief. Berichten als “NOOIT MEER FASCISME” en “Tien kleine racistjes” met betrekking op het FVD. En natuurlijk een link naar een column “Hoe zwarte piet mijn seksleven verpestte”. I kid you not. En die Facebook-berichtjes zijn redelijk recent, wat er dus op duidt dat de club helemaal niet gestopt is. Echter kan ik, behalve dus het bijhouden van de Facebook-pagina, geen activiteiten vinden van de club. Zoals ik het zie is de club opgeheven, maar wordt de Facebookpagina nog bijgehouden door een linksactivist.

Bekend van: Niets, behalve de banden met de omstreden Kristallnachtherdenking (nr. 17).

46. Progressief Groningen

Wie: Wacht even, hadden we niet al zo’n club? Progressief Groningen is kennelijk wat anders dan Comité Groningen Tolerant, de flyeruitdelers (nr. 16). Googlen op “Progressief Groningen” leidt natuurlijk alleen maar tot partijprogramma’s en medische zaken. Geavanceerd zoeken levert alleen maar verwijzingen naar de lijst van het Comité 21 maart. Een lokale partij in de stad Groningen is het ook in elk geval niet.

Bekend van: Niets dat ik heb kunnen vinden. Bent u van Progressief Groningen en vindt u dit teleurstellend? Mail vooral!

47. Respect netwerk

Wie: Ah, dit is weer een lastige. Zoeken op ‘respect netwerk’ levert natuurlijk talloze resultaten op. Wat verfijnder zoekwerk levert echter weinig concreets. Uiteraard is de enige die wel weet waar het over gaat Carel Brendel. Voor de rest is dit ‘respect netwerk’ een groot vraagteken. Heeft u wel wat gevonden? Mail dan vooral!

Bekend van: ?

48. Reason against Racism

Wie: Oei, het is een anti Zwarte Piet-club. Reason Againt Racism is de club die vorig jaar in Dokkum demonstreerde tegen de intocht van Sinterklaas. Pardon, demonstreerde tegen de inzet van zwartgeschminkte mannen bij de intocht van Sinterklaas. “Zwarte Piet is slechts een reflectie van dieper liggend racisme in de Nederlandse samenleving”. Van de Facebook: “RAR (hee, 1 letter verschil met RaRa, -red.) is een Facebook-actiegroep. De eerste in zijn soort en is opgericht in juni 2014. [..] Wij voeren regelmatig acties tegen bv. produkten die racistisch zijn of tegen bv. kinderboeken/tekenfilms/winkels waar sprake is van raciale stereotyperingen en steunen acties tegen racisme en andere vormen van discriminatie.” Voor de rest staat de pagina vol met gendergeneuzel, boosheid over voetbalhooligans, Zwarte Piet en Mitch Henriquez. Ook Movement X wordt genoemd (zie nummer 35).

Bekend van: Blanken mogen niet dansen.

49. ROOD Amsterdam

Wie: Rood is de jongerenclub van de SP. De SP had zich al gedistantieerd van het Comité 21 maart en besloten om niet mee te doen aan de betoging. Volgens de SP is de betoging teveel gericht op de gemeenteraadsverkiezingen en onvoldoende op het discriminatieprobleem. Juist. Voor de jongerenvereniging is het echter geen bezwaar. Daarom staat de aankondiging voor de demonstratie op de Facebookpagina van de club. Enige uitleg met betrekking tot de deelname en de beslissing van de SP ontbreekt.

Bekend van: Demonstraties tegen drukte in de stad, acties voor het verwelkomen van vluchtelingen.