Comité 21 maart: de deelnemers (50-59)

We hadden gedacht bijna klaar te zijn met onze beschouwing. We hadden gedacht vandaag de laatste deelnemers van de betoging van het Comité 21 maart te kunnen bespreken. Maar wat blijkt? Er zijn nieuwe deelnemers! Dus beperken we ons voor nu tot de nummers 50 tot en met 59. De volgende aflevering zal de nieuwe deelnemers behandelen.

50. Stichting Meld Islamofobie

Wie: Het nationaal meldpunt ‘Meld Islamofobie’. Heeft u een incident van islamofobie meegemaakt, meld het dan hier! In het jaar 2015 verzamelde dit meldpunt 158 ‘incidenten’. Bij 20% hiervan ging het om spugen; 10% om geweld, 46% om schelden en 13% om ‘islamofobe protesten’. Ter vergelijking: er waren dat jaar 48295 geregistreerde mishandelingen in Nederland. Qua financiering zit het wel snor bij het meldpunt. De organisatie achter het meldpunt, Spior, ontving in 2013  $25000 voor “the development and executing of a (periodical) monitor on islamophobia”. De doelstelling van de club: “Druk uitoefenen op de politie en politiek om islamofobie effectiever aan te pakken.” Dat laatste zullen ze laten blijken op 18 maart.

Bekend van: Jaarverslagen worden als serieuze bron gebruikt voor de Volkskrant

51. Stichting Maruf

Wie: “Opgroeien als lesbienne, transgender, bi, homo of iets anders in een moslimgemeenschap kan erg moeilijk zijn. Kan ik moslim en mezelf zijn? Mijn geloof of integratie?” Het doel van deze stichting kan ik me goed voorstellen. Het lijkt me namelijk bijzonder moeilijk om anders geaard te zijn binnen een Islamitische omgeving. De stichting helpt anders geaarde moslims onder meer door het houden van ‘empowerment programma’s’. Hier krijgen ze dan ook prima voor betaald. Op Twitter, Facebook of de site staat echter niets gemeld over een deelname aan de demonstratie op 18 maart.

Bekend van: de prijzen die ze winnen

52. Stichting NL wordt beter

Wie: Ik mag toch hopen dat Nederland beter wordt. De stichting ‘Nederland Wordt Beter’ is het hardgrondig eens met de boodschap die ze uitdragen in de titel van hun organisatie. Ze zijn het er zelfs zó mee eens, dat ze als doel hebben gesteld zichzelf in 2025 op te heffen.  Dat kan alleen worden bereikt door “het erkennen van de invloed die het koloniale en slavernijverleden heeft op de huidige samenleving en op alle Nederlanders”. U begrijpt: ‘Nederland Wordt Beter’ is een anti-Zwarte Pietvereniging. Bent u ‘wit’? Dan dient u uw privileges te checken. En zeker niet alle subsidie af te pakken. De deelname aan de protestactie op 18 maart is in dit licht (of is dat racistisch?) voor de hand liggend.

Bekend van: de grote Rechtzaak tegen Zwarte Piet

53. Stop Blackface

Wie: Lag het bij de naam van de vorige deelnemer nog niet zo voor de hand, dat is hier anders. Ja, we hebben weer een anti-Zwarte Pietgroep. Van de site: “2016 is wat ons betreft het laatste jaar dat december een bijsmaak van kolonialisme, slavernij en onderdrukking heeft. In de strijd om dit te bereiken is het van belang dat onderwijsinstellingen, (politieke) verenigingen en andere maatschappelijke groepen zich uitspreken tegen de racistische karikatuur.” Stop Blackface is een logische onderschrijver van het manifest van Comité 21 maart, gezien het ‘antiracistische’ karakter. Er is echter geen bewijs te vinden op Twitter, Facebook of de website.

Bekend van: ze zaten in de bus naar Dokkum voor het Grote Protest dat niet doorging

54. Transnational Migrant Platform

Wie: Als het goed is, is dit de eerste internationale vereniging (de Internationale Socialisten erbuiten gehouden natuurlijk). Gelukkig komt de organisatie gewoon uit Amsterdam. Het doel volgens de site is “Mobilize our communities and intervene actively to reclaim the agenda of migration and development”. Onder het Transnational Migrant Platform vallen de organisaties Emcemo (nummer 23), HTIB (nummer 29), Commission for Filipino Migrant Workers (nummer 18) en Trusted Migrants (nummer 55).

Bekend van: Niets. Wel weer toespraken voor de VN gehouden.

55. Trusted Migrants

Wie: Trusted Migrants is in feite een vakbond voor illegale arbeiders. “Trusted Migrants heeft drie simpele doelstellingen. Het werk van de migrantenwerkers moeten worden erkend; zij moeten toegang hebben tot de zorg en zij moeten gelegaliseerd worden.”, aldus een van de weinige informatiebronnen over deze vereniging. Verder is de club eigenlijk uitsluitend vindbaar in de context van de initiatieven die zij onderschrijven. Zoals een European Pact on Immigration and Asylum, Global Alliance Against Traffic in Women en natuurlijk het Transnational Migrant Platform (nummer 54). Ze onderschrijven dus veel, maar wat ze doen is onbekend.

Bekend van: Lees het tranentrekkende relaas van een van de leden.

56. Womens March

Wie: Met zo’n naam moet ik al gauw denken aan de beelden uit Noord-Korea. Gelukkig leven de vrouwen van de Womens March niet in een totalitaire samenleving. Van de site: “Women’s March Netherlands staat voor gelijkheid en diversiteit. Wij zijn tegen sociale uitsluiting en vinden dat dat vrouwenrechten mensen rechten [sic] zijn. Ben jij het hiermee eens, dan nodigen wij jou uit om ons te steunen in deze wereldwijde strijd.” Ah, diversiteit en gelijkheid. Dan is de link met het Comité 21 maart gelijk duidelijk. De vrouwenbeweging heeft meerdere ‘eenheidsprincipes’, namelijk het beëindigen van geweld, reproductieve rechten, LGBTQIA rechten en arbeidsrechten. Laten we even de eerste nemen, het beëindigen van geweld. Dan zou je denken dat het om oorlog gaat, of om geweld tegen vrouwen. Maar nee, het gaat om het beëindigen van  “politiegeweld en het eindigen van raciale profilering en doelwitten op gekleurde gemeenschappen”.

Bekend van: de pussyhat, anti-Trump demonstraties

57. MCNV

Wie: Gaat het hier om het Medisch Comité Nederland-Vietnam? Deze stichting heeft als missie om “gemarginaliseerde mensen in Zuidoost-Azië onafhankelijk en duurzaam toegang te geven tot middelen en diensten, waarmee ze hun gezondheid verbeteren en sociaal, maatschappelijk en economisch volledig meetellen.” De link met het Comité 21 maart is echter niet voor de hand liggend. Facebook geeft geen antwoorden, de nieuwspagina ook niet. Veel andere MCNV’s zijn er echter niet. We gaan contact opnemen.

Update: we hebben bovenstaande partij benaderd en zij hebben naar eigen zeggen niets met het comité 21 maart te maken. We gaan verder zoeken.

58. XminY

Wie: XminY is een ‘wereldwijd uniek actiefonds’, gelegen aan de uiterst politiek correcte De Wittenstraat in Amsterdam. Ze steunen ‘sociale bewegingen wereldwijd’ en zijn opgericht uit protest tegen belastingverlaging. Wat hebben ze in 2016 precies gesteund? Een ‘antifascistische boksschool’ in Den Haag kreeg 250 piek. Ook was er een actie tegen de wapenbeurs, een solidariteitsactie voor Palestina en een demonstratie tegen Zwarte Piet. AFA Den Haag kreeg €400,- voor een demonstratie tegen ‘repressie van activisten’ en €250,- voor een demonstratie tegen Pegida. AFA Utrecht kreeg eveneens €250,- voor een demonstratie tegen Pegida. “De
vele antifascistische demonstraties gaven een sterk tegengeluid
tegen het oprukkende extreem-rechts. Zeker met de overwinning
van Trump in het achterhoofd, is XminY er trots op groepen te
steunen die een vuist maken tegen extreem-rechts en populisme!” Het staat allemaal openbaar in het jaarverslag.

Bekend van: ze zijn in verband gebracht met RaRa en de RAF.

59. AFA Eindhoven

Wie: We hadden al meerdere AFA-clubs in de lijst (zie nummers 2 en 4) maar er kan er natuurlijk altijd nog een bij. De Eindhovense factie van de AFA heeft een website waar al 2 jaar aan wordt gewerkt, maar helaas nog niet af is. Een oud Facebookberichtje toont waar AFA Eindhoven voor staat: Door heel Europa winnen extreem-rechtse en zelfs fascistische partijen aan macht. Daarom is het belangrijk om een campagne op te bouwen tegen deze verrechtsing van de samenleving.