Comité 21 maart: de deelnemers (60-69)

Wellicht alweer de laatste aflevering in onze beschouwing van de deelnemers van het comité 21 maart. Laten we het hopen. De nummers 60 tot en met 69 zijn gedurende het schrijven meerdere keren aangepast. Zo stond in de eerste instantie de FNV tussen de deelnemers, maar dat werd al snel gecorrigeerd. Ze werden vervangen door Refugees Welcome Amsterdam, de laatste nieuwe inschrijver. Ook verschoven de nummertjes doordat enkele deelnemers zich terugtrokken. Nu alle deelnemers in kaart zijn gebracht, worden ze binnenkort onder elkaar gezet en gecategoriseerd. Hou ons dus in de gaten!

60. Refugees welcome Amsterdam

Wie: Refugees Welcome. We are here to help you. Zowel in het Engels als in het Arabisch. Leden droegen de tekst op hun oranje shirt terwijl ze rond Amsterdam Centraal zochten naar vluchtelingen. Zo’n twee jaar geleden lastte de club een pauze in, aangezien er “weinig tot geen vluchtelingen meer aankomen door de huidige situatie”. De deelname aan het comité 21 maart laat zien dat de club genoeg pauze heeft gehad. Dat is te begrijpen, daar ze al bijna twee jaar niet meer in het nieuws zijn geweest. De club heeft geen website, wel een Facebook-pagina. Hier staat echter geen verwijzing naar het comité 21 maart.

Bekend van: Nu ook in het theater!

61. jongerenbeweging de CJB

Wie: ‘De CJB’ klinkt niet erg dreigend. Totdat je erachter komt dat CJB staat voor Communistische JongerenBeweging. Het is de jeugdtak van de Nieuwe Communistische Partij Nederland (nr. 36). Uiteraard gelooft men bij de jongerenbeweging dat iedereen met geld zich schuldig maakt aan ‘kapitalistische uitbuiting‘ en dat er gestreden moet worden tegen fascisme en discriminatie. De hamer en sikkel ontbreken dan ook niet in het logo van de CJB. Het riedeltje op de Facebook-pagina is ook een bekende. Strijd, Marx, arbeidersklasse, ketenen van het kapitaal, fascisten, extreem-rechts, enzovoorts.

Bekend van: buiten het herdenken van verzetsdaden en revoluties doen ze niet zo veel.

62. Autonomen Brabant

Wie: We hadden al genoeg communisten gehad, nu ook nog eens anarchisten. De beste manier om de groep te omschrijven is door integraal hun tekst over te nemen: “Autonomen Brabant is een anarcho/autonome groep die actief is in diverse steden in Noord-Brabant. Wij zijn een groep mensen die samen strijden voor een wereld van solidariteit, vrijheid, gelijkwaardigheid en duurzaamheid. We verzetten ons tegen staat en kapitalisme, tegen patriarchaat en witte overheersing, tegen klimaatverandering en dierenleed. Kortweg, een wereld die er behoorlijk anders uit ziet dan de huidige – en beter.” Dus weg met het kapitalisme, weg met het patriarchaat, weg met witte overheersing en dan krijgen we een betere wereld. Waarvan akte.

Bekend van: samenwerkingen met de AFA.

63. AFA Tilburg

Wie: Wederom een afdeling van de landelijke anti-fascistische aktie. Uiteraard met een eigen Facebook-pagina. Het is de vierde afdeling van de AFA die vermeld staat, dus we gaan er verder geen woorden aan vuil maken.

Bekend van: protesten, protesten, protesten.

64. Amnesty Maastricht

Wie: Amnesty International is een bekende internationale organisatie die voor mensenrechten opkomt. Persoonlijk ken ik Amnesty vooral vanwege het brieven schrijven naar dictators van verre landen met de boodschap of ze alstublieft enkele dissidenten wilden vrijlaten. De tekst hoefde ik nooit zelf te bedenken; er lag een standaardbrief klaar die over kon worden genomen. Amnesty Maastricht is een lokale afdeling van Amnesty International die bij evenementen informatie biedt over de organisatie. Gaat Amnesty Maastricht dit ook doen op 18 maart? Deelname aan de betoging van het comité 21 maart staat niet op de kalender. Wel komt de betoging -zonder verdere informatie- voor op de Facebook-pagina.

Bekend van: Niet zoveel, maar ze lopen wel eens mee met een demonstratie.

65. Stichting Bite Back

Wie: Het klinkt niet erg vriendelijk, bite back, maar de dierenrechtenorganisatie zal wel haar redenen hebben gehad om voor de naam te kiezen. De vraag is: wat doet een dierenrechtenorganisatie bij het comité 21 maart? Vinden ze dat asielzoekers worden behandeld als dieren, of strijdt men tegen de beesten van het FVD? Ze organiseren in elk geval een mars tegen slachthuizen waarbij de Autonomen Brabant (nr. 62) meelopen, dus er is een verband.

Bekend van: demonstraties tegen slachthuizen, het dolfinarium en visserij.

66. Coöperatieve Werkers Vereniging CWV

Wie: De Coöperatieve Werkers Vereniging “Komt op voor werkers, [is] opgericht vanuit de Nederlands-Duitse traditie van werkersraden en vrij socialisme, staat voor vernieuwende directe actie.” Het is een soort communistische groepering, maar dan vrij extreem: “Verworpen worden Marx, Engels, Stalin, Lenin, Mao […] die de daadwerkelijke idealen van de werkende klasse verkeerd hebben begrepen”. Gelukkig zit het communisme vol met mensen die ‘het verkeerd begrepen hebben’. Verder is er gewoon niets over de club te vinden.

Bekend van: niets. Ze bestaan pas drie maanden, dus dat is begrijpelijk.

67. UNITED for Intercultural Action

Wie: United for intercultural action is een internationale stichting die strijdt tegen nationalisme, fascisme en racisme. De stichting staat uiteraard in Nederland ingeschreven. De vraag is echter wat de internationale organisatie te zoeken heeft in Amsterdam op 18 maart. De demonstratie staat in elk geval niet op de agenda. Wel staat de poster van comité 21 maart vermeld in de beste-poster-verkiezing… We hebben echter verder geen verband kunnen vinden tussen de internationale stichting en het comité 21 maart, daarom beschouwen we dit niet als een deelnemer.

68. UNITED

Wie: Geen idee. ‘United’ kan van alles zijn. Wellicht dat ‘United’ hetzelfde is als United for intercultural action, nr. 67. We hebben geen aparte organisatie kunnen vinden die ‘United’ heet, dus we beschouwen dit niet als een deelnemer.

69. Vrouwen in het zwart

Wie: Staat pas sinds 01-03-2018 op de lijst. Wordt vandaag bijgewerkt.