2Dutch Windmill, een windturbine op je dak?

2Dutch Windmill: een windturbine ter grootte van een schoorsteen. Effectief bij 2,5 m/s wind en dus 22 uur per dag aan het draaien. Minimale opbrengst? 8.000 kWh per jaar. Meer dan het dubbele van het gemiddelde 3.500 kWh per huishouden. In de aanschaf slechts €10.000 dus binnen 5 jaar terugverdiend. Geluid? Minder dan 30 decibel. Waarom heeft niet heel Nederland zo’n 2Dutch Windmill op z’n dak?!

Bovenstaande tekst is afkomstig van de bedenker van 2Dutch Windmill: Energybuilding. Duurzaam is tegenwoordig hot, zo ongeveer half-verplicht dus waarom zou je niet achterop de bandwagon springen, moeten ze gedacht hebben.

Waar is de 2dutch windmill toegepast?

Bij nieuwe projecten moet je natuurlijk eerst even proefdraaien. Dus je kiest een leuk project uit en past daar je idee toe. In dit geval het project ‘Voor de Wind’ te Zaandam. Tien ‘echt unieke woningen’ met gevels in ‘oude Zaanse stijl’. In lijn met de heersende trends gaat het om ‘0-op-de-meter-woningen’, waarbij gebruik wordt gemaakt van een compacte windturbine die de benodigde energie volledig zelfstandig opwekt. Ah, daar hebben we onze windmolen. Oplevering van het project: eind 2016, begin 2017.

Gebakken lucht?

Zaten de kopers al in hun nieuwe huis begin 2017? Eind mei was daar het bericht dat de bouw nog niet af was. Sterker: de 2Dutch Windmills waren nog niet eens geleverd. Een maand later kwam een volgend bericht: de huizen voldoen nog niet aan het bouwbesluit. De windturbine op het dak was er overigens ook nog niet. Die moest nog steeds geleverd worden.

November 2017: de huizen voldoen nog altijd niet aan het bouwbesluit. De eis omtrent energiezuinigheid kon niet worden behaald zonder de wonderturbine. Een dwangsom van €150.000 was dan ook op z’n plaats. Hoe het nu met het project gaat is niet bekend. De website ligt eruit, de plaatselijke nieuwssite heeft dit jaar nog niets over het project geplaatst. Hopelijk wonen de kopers in hun nieuwe huis, al is het zonder prachtturbine.

Waar is ‘ie nou?

Voor zover ik heb kunnen vinden bestaat de 2Dutch Windmill niet. Alleen op papier, maar daar is zoveel kritiek overheen gegaan dat ‘ie praktisch verdwenen is. De website Energybuilding noemt de turbine nog wel. Ook bestaat het bedrijf nog. Maar een fysieke molen? Nee, die bestaat niet.

Wat ging er mis?

Allereerst de belofte: 8.000 kWh per jaar. Kan dat eigenlijk wel? Laten we even kijken naar een concept dat wél daadwerkelijk gerealiseerd is: de Blue Mill. Landinwaarts levert de windturbine zo’n 1.250 kWh, aan de kust kan hij 2.800 halen. Voor €7.500 heb je het ding op je dak.

Stroom kost zo’n €0,20 per kWh. Bij maximaal rendement (2.800 kWh) haal je dus €560,- per jaar binnen aan groene stroom. Bij 1.250 kWh zo’n €250. De terugverdienperiodes zijn dan respectievelijk 14 en 30 jaar. Aanzienlijk langer dan de 2Dutch Windmill met de beloofde 5 jaar. Even een klein onderzoekje doen had dus een hoop interessante informatie opgeleverd.

Komt nog bij: windenergie in de bebouwde omgeving blijkt een lastig concept te zijn: “In zijn algemeen zie je dat uitvinders van stedelijke windturbines heel veel op hun intuïtie afgaan en zich niet baseren op wetenschappelijk onderzoek”.

Maar wat ging er nou echt mis? Huizen ontwerpen op basis van niet-bestaande energieopwekkers. Dat ging er mis. Denk na en doe wat rekenwerk voordat je enthousiast wordt van gladde praatjes over duurzaamheid.