Hoe zorg ik ervoor dat Facebook me niet meer ziet?

Facebook was onlangs in het nieuws toen bekend werd dat ze privégegevens van gebruikers hadden doorverkocht aan derden. Dit werd gedaan om gerichtere reclame-campagnes te kunnen realiseren. Oprichter Mark Zuckerberg kwam redelijk ongeschonden door het verhoor van het Amerikaanse congres dat hierop volgde. En dat terwijl zelfs gebleken was dat de gegevens van niet-gebruikers verzameld werden! Misschien heeft u een goede reden om geen data meer aan Facebook te willen leveren. Misschien heeft u die niet. Hoe dan ook; vandaag geven we antwoord op de vraag: “Hoe zorg ik ervoor dat Facebook me niet meer ziet?”

Stap 1: Gebruik geen Facebook

De eerste stap ligt misschien wat voor de hand, maar we noemen hem toch maar even. Wilt u dat Facebook geen gegevens meer over u krijgt, stop dan met het leveren aan de bron. Arjen Lubach (zie hieronder) kreeg het voor elkaar met zijn oproep om tienduizenden mensen van Facebook af te krijgen, maar echt veel heeft dat niet uitgemaakt. De meeste mensen blijven gewoon op Facebook. Behoort u tot die categorie en wenst u daar ook in te blijven? Dan kunnen we u helaas niet verder helpen. Gebruikt u echter geen Facebook (meer), dan kunt u verder met stap 2.

Stap 2: Inventariseer uw Facebook-gerelateerde apps

Niet iedereen gebruikt Facebook. Wél iedereen gebruikt WhatsApp (zo’n beetje dan). En wie is de eigenaar van WhatsApp? Juist ja, Facebook. Wordt op dit moment data doorgezonden door Whatsapp? Nou nee, nu even niet. Voor nu mag u hem dus even laten staan. Maar zodra Zuckerberg dit langs de privacywet krijgt zal de data ongetwijfeld weer gaan stromen.

En natuurlijk gaat het niet alleen om Whatsapp. Nee, zo’n beetje de helft van alle apps die te krijgen zijn in de playstore stuurt data door naar Facebook. Om dat allemaal tegen te houden zult u een content blocker als Adguard op uw android moeten installeren om daarmee het domein ‘graph.facebook.com‘ te blokkeren.

Stap 3: Blokkeer trackers

Nu wordt het al een wat minder voor de hand liggend verhaal. Stap 3 rekent af met de trackers die Facebook op veel websites geïnstalleerd heeft. De websites werken hier vrijwillig aan mee, omdat de tracker ook de beheerders van de site voorziet van informatie over het surfgedrag van bezoekers. De eerste instanties hebben deze trackers al eraf gegooid, maar er zijn nog genoeg websites waar zo’n blauw duimpje te vinden is. Je kunt deze trackers gelukkig eenvoudig blokkeren met behulp van browser-extensies als privacy badger, ghostery of uBlock. Voordeel: trackers van andere partijen worden ook gelijk geblokkeerd.

Bonusstap: Gebruik een VPN

Ben je écht gesteld op je privacy, maak dan gebruik van een VPN. In plaats van dat je rechtstreeks verbinding maakt met het internet, maakt u verbinding met uw VPN-provider. Die verbindt u vervolgens door met het internet.De verbinding tussen u en de VPN-provider is versleuteld en kan lastig worden ontcijferd. Uw VPN-provider heeft over het algemeen geen enkele reden om gegevens van u te delen, aangezien privacy letterlijk hetgeen is waar ze in handelen. Dat ze uw gegevens niet doorverkopen wil echter niet zeggen dat de VPN-provider geen geld nodig heeft om te draaien. U raadt het al, dit soort diensten kosten gewoon geld. Reken maar op een euro of 3 per maand. Bekende VPN-providers zijn PrivateInternetAccess, ExpressVPN en NordVPN. Vergeet u hierbij vooral niet om WebRTC te blokkeren in uw browser, dan is uw werkelijke IP-adres helemaal veilig.

Disclaimer

Wij hebben ons best gedaan om een zo juist mogelijk antwoord uit te werken op de vraag hoe uw privé-informatie uit handen van Facebook kan blijven. Ware privacy is echter geen stappenplan, maar een levensstijl. Geloof ons, grote bedrijven (en overheden) zullen altijd wel een manier vinden om aan uw gegevens te komen. Het bovenstaande verhaal biedt daarom geen garanties. Gebruik altijd TOR en ga nooit de deur uit zonder uw aluminium hoedje.